Co si jako první vybavíte, pokud vám někdo řekne slovo ,,čaj“? Nechte nás hádat! Jako jedno z prvních slov vám jistě naskočí velmoc Čína. A není divu. Vždyť kořeny čajové kultury se píší právě zde. Pojďme se společně ponořit do historie, kultury, druhů a legend, které jsou spojeny s čajem.
Historie čínského čaje
To, že pití čaje má kořeny v kolébce čínské čajové kultury jistě není sporu. Složitější je však přesněji datovat, kdy byly čajové lístky použity k přípravě tohoto lahodného nápoje. Nejstarší písemnou zmínku o čaji nalezneme v čínském slovníku z roku 350 n.l. Legendy ale mluví o čaji mnohem dříve.
Legenda z prostředí Číny
Ke zjištění, že se výluh z čajových lístků dá pít, údajně došlo kolem roku 2737 př.n.l., a to díky císaři jménem Šen-Nung, který měl přízvisko Božský vladař. Ten byl mimo jiné také spisovatelem a filozofem. Když se jednoho dne vydal rozjímat do lesa, dřímal u ohně, na kterém měl kotlík s vroucí vodou. Do něj mu vítr zavál několik suchých lístků, které se ve vodě ihned rozvoněly. Když ucítil lahodnou vůni, neodolal a ochutnal. Z nápoje byl natolik nadšený, že se vydal keř hledat. Následně se běžel s touto radostnou příhodou pochlubit do paláce.
Indická legenda ale praví něco jiného
Nejznámější indická legenda připisuje nalezení této rostlinky svatému Darumovi. Ten se považuje také za zakladatele zen buddhismu. Darum, nazývaný také jako Bodhidharma, přišel roku 519 př.n.l. do Číny, aby přivedl lid ke štěstí. Domníval se, že když bude neustále vzhůru a bude držet půst, nakloní si k sobě boží milost. Avšak noci bez spánku si vybraly svou daň a Darum únavou usnul. Poté co se probudil, zmocnil se ho hluboký žal. Měl obrovský vztek na svá víčka, která neudržela bdělost. Aby se tento čin již nikdy neopakoval, víčka si odřízl a pohodil je v lese. Na toto místo se následně vrátil druhý den, aby s velkým překvapením zjistil, že zde vyrostl malý stromek. Jeho lístky ochutnal a zjistil, že ho přešla chuť spát. Takto údajně vznikl čaj.
Příprava čaje
Dost ale o legendách. Po dlouhou dobu bylo pití čaje výhradní záležitostí čínského dvora. Koncem 4. století se ale začal rozšiřovat jako lék. Tehdejší příprava se ale od té dnešní velmi lišila. Natrhané listy se lisovaly do placek, které se následně nechávaly sušit až do doby, než zčernaly. Poté se k nim přidávala cibule a zázvor. To celé se povařilo a až poté podávalo jako lék.
V 7. století pak začal čaj pronikat i mezi lidové obyvatelstvo. V této době vznikaly také první čajovny. Rok 780 je významný tím, že čajový odborník Lu-Yu sepisuje své poznatky o čaji do knihy s názvem Ch´a-Ching. Ta se stala jakýmsi svatým písmem pro všechny milovníky čaje. Kromě různých druhů čaje zde popisuje také nejrůznější druhy a způsoby přípravy. Ty se začaly také postupně měnit. Stále jde o placku, ale ta je lehce opražená a následně rozemletá na prach. Podle autora je také důležitá, aby voda byla čerstvá a pramenitá. Protože rozmach čaje po tomto roce byl opravdu velký, zavedla vláda na čaj daň. První písemnou zmínku o čaji mimo Čínu byste pak našli kolem roku 851 a to konkrétně v knize arabského cestovatele a obchodníka Sulejmana.
Gong fu cha – čajový obřad
Jde o přípravu čaje, při níž se použije více čajových lístků, které se ale zalijí menším množstvím vody. Čaj se ale luhuje velmi krátkou dobu a následně se ještě několikrát opakovaně zalije, obvykle 2-8x. Výsledkem toho čajového rituálu má být navození příjemné atmosféry a užití si příjemných chvil při popíjení čaje.
Nejvhodnější čaje jsou oolongy, pu erhy či různé zelené čaje. Ve výsledku jde ale použít i jakýkoli jiný čínský čaj, pouze použijte menší množství lístků. Můžete si vlastně udělat i sami malé srovnání, jak se liší chuť jednotlivých čajů při klasickém postupu a stylem gong fu cha. Pak si jednoduše na základě svých chuťových preferencí zvolíte, jaký postup vám je nejbližší.
Při čajovém obřadu se s každým jedním nálevem uvolní jiní vrstva a chuť čaje. Oproti tomu při klasickém zalití vodou naráz, se všechny čajové vrstvy uvolní najednou do jednoho nálevu.
Potřebné vybavení
- čajové moře
- yixingová konvička
- misky na pití
- slévátko
- čichací souprava
- čajové nezbytnosti – lopatka, trychtýř, pinzeta
Postup přípravy
Do prázdné čajové konvičky nalijte převařenou vodu, čímž konvičku jednak vypláchnete a zároveň ohřejete. Vodu nalijte také do šálků a čichátek. Tomuto kroku se říká rituál očisty a tepla. Posléze vodu vylijte na čajové moře, nebo jí můžete polít sošku, které tím vzdáte úctu.
Čajové lístky nasypte na prezentační misku a spolu s pinzetou je nechte kolovat mezi hosty, aby ses jej mohli také prohlédnout. Lístky pak přesypte do konvičky a tu naplňte zhruba do 1/3. K tomu slouží lopatka pro větší lístky, pinzeta pro ty menší.
Teď přijde na řadu zalití horkou vodou zhruba do půlky konvičky. Teplotu vodu si předem zjistěte na základě používaného druhu čaje. Po zhruba 30 sekundách tento nálev vylijte na sošku, čímž jí opět vzdáte úctu. Dle tradic se tento první odvar nepije. Slouží k očistě čaje a navození vjemu vůně.
Další nálev, který již bude určený k popíjení, připravíte tak, že lístky zalijete horkou vodou a louhujete cca minutu. Aby všichni hosté měli stejně silný čaj, přelijte jej nejprve do slévátka a následně rozlívejte hostům. Pokud jej nemáte, naplňte šálky hostů do poloviny a pak postupně dolévejte. Vespod konvičky totiž bývá čaj nejsilnější.
Doba louhování se s počtem nálevům prodlužuje. Čaj můžete opakovaně zalévat do té doby, dokud má dobrou chuť.
Oblíbené druhy čajů
Každý máme jiné preference a jiné chuťové pohárky. Pokud vám jeden druh čaje nechutná, vůbec nevadí! Vždyť nabídka je tak široká. Vybrali jsme pro vás několik zajímavých druhů, které podle nás stojí za vyzkoušení. Všechny z nich navíc zakoupíte na našem eshopu. Naše čaje přináší nejen harmonii chutí a aromat, ale při jejich popíjení pocítíte klid po celém těle i duši.
Cha Hua Shi (Zlomené stříbro)
Cha Hua Shi (Zlomené stříbro) pochází z provincie Yunnan a v překladu znamená ,,kamenný květ“. Po ochutnání ucítíte lehké oříškové aroma s nádechem koření. Jeho chuť je na začátku lehce hořká, ale hořkost postupně ustupuje, až přejde do oříškové chuti.
Zajímavostí tohoto čaje je, že na první pohled byste netipovali, že jde o čaj. Čajové lístky byste u něho jen těžko hledali. Čaj se zpracovává metodou, které se říká mokrá hromada. Při ní vznikají jakési čajové kamínky, neboli zkameněliny.
Jeho příprava je velmi jednoduchá. Připravuje se metodou pour over, takže zalijete jednu čajovou lžičku zhruba 150 ml vody, kterou si uvaříte na 95 °C. První nálev se tradičně scedí, další nálevy louhujete od 20 vteřin dle chuti. U dalších nálevů se doba samozřejmě opět prodlužuje.
Bílý čaj Dragon Ball
Bílé čaje se řadí mezi nejjemnější druhy. V dávných dobách šlo o tak vzácný druh čaje, že jej směli zásadně popíjet pouze císaři. Dnes už tomu tak není a bílé čaje se dostávají do popředí a svou oblibou dohání tak čaje zelené. To vše díky jejich jemné a lahodné chuti, ale také blahodárným účinkům na lidský organismus. Bílé čaje totiž pomáhají snižovat riziko srdečních chorob, bojují proti stárnutí pokožky, nebo můžou pomoci v boji s redukcí vaší tělesné hmotnosti.
Bílý čaj Dragon Ball je získáván z mladých, neotevřených čajových lístků, které jsou vázány do menších kuliček. Vyniká osvěžující chutí s nádechem sladkosti a květinových tónů, která je typická pro většinu bílých čajů. Ocení jej zejména milovníci jemných chutí a aromat.
Matcha
Matcha není jen obyčejným zeleným čajem. Po staletí byla podávána k potěšení japonské aristokracie. Navíc se pěstuje odlišným způsobem než klasický zelený čaj, proto má dle výzkumů až 137x vyšší obsah katechynů, což jsou přírodní antioxidanty.
Studie také dokázaly, že matcha snižuje poškození jater a ledvin u jedinců, kteří mají s těmito orgány problém. Kromě toho pomáhá zlepšovat pozornost, zkracuje reakční dobu, pomáhá zlepšit paměť a předchází výkyvům energie.
V posledních letech se stala matcha velmi oblíbenou napříč celým světem. Konzumovat ji můžete teplou i studenou, přidává se také do mnoha receptů a v kavárnách dokonce najdete i matcha dezerty. Pokud ji máte doma, fantazii se meze nekladou. Zkuste ji přidat do dortu, sušenek či muffinů. Vytvoříte dezert, který bude nejen originální, ale také zdravý!
Pu-erh v mandarince
Pu-erh v mandarince je označením pro tmavé čaje. Obvykle se vyrábí z jednoho čajového keře a zpracovává se dodatečnou fermentací nebo kvašením čaje. Oproti klasickým černým čajům mají pu-erh barvu ještě tmavší. Delším louhováním získáte zcela neprůhlednou temnou barvu. Chuť je lehce natrpklá s jemným aroma esenciálních olejů a ovocně-citrusovou kyselostí. Tento čaj je v Číně momentálně na samém vrcholu popularity.
Tie Guan Yin
Tie Guan Yin zaujímá v Číně jedno z prvních míst, co se popularity týče. Číňané mu také přezdívají jako čaj pěti chutí. Jde o čaj oolong, který se výborně hodí k již zmiňovanému čajovému obřadu. V každém šálku objevíte jinou a lahodnou chuť.
Jen pár čajů dokáže zcela vyjasnit mysl, mezi ně patří právě Tie Guan Yin. Čím lepší a kvalitnější odrůda, tím silnější bude účinek. Jejich čajové listy obsahují mnoho alkaloidů. Ty se ve vlažné vodě uvolní a postupně začnou proudit tělem. Nastává příjemný pocit a lehká euforie, která se často nazývá jako čajová intoxikace. Ta se s intenzitou čaje samozřejmě zvyšuje.
Jeho povzbudivé účinky se skvěle hodí pro ranní pití a nastartování dne. Kromě toho má až neuvěřitelné množství vitaminů. Příznivě působí na imunitní systém, odbourává bolesti hlavy a posiluje správné fungování srdce.
Da Hong Pao
Da Hong Pao se přezdívá velké šarlatové roucho. Díky svým unikátním chuťovým vlastnostem je často považován za pomyslného krále všech čajů. Taktéž se skvěle hodí pro přípravu stylem gong fu cha. Chuť je na začátku silně pečená, poté ale vyvážená a vůně je velmi příjemná a jemná. Při správném zpracování vám dodá potřebnou energii a také jistou dávku odvahy.
Věříme, že vám naše čaje zpříjemní nejen celý den, ale že si s nimi užijete tolik potřebnou relaxaci či lepší start do dalšího rána. Z naší nabídky si jistě vyberete ten, který bude nejvíce lahodit vašich chuťovým buňkám.